Sušička nejen na ovoce
24. 4. 2016
V kostce
Sušička na ovoce je důležitá pomůcka, pokud chcete žít zdravě a základní pomůcka vitariánů, důležitější než trouba, či fritéza. Sušit se v ní dá nejen ovoce a bylinky, ale take RAW mlsné sušenky a chlebíky, které umožňují dlouhodobě skladovat potraviny bez konzervantů a tepelné úpravy. Sušenky ze semínek a odšťavněné zeleniny nebo chlebíky ze semínek zpříjemňují přechod k základním potravinám a zvládání závislosti na pečivu a obilovinách.
Využití sušičky na ovoce a potraviny
Sušičku jsme začali používat již v devadesátých letech. Tehdy jsme ji používali k uchovávání ovocných přebytků ze zahrádky. To jsme ještě nevěděli nic o regeneračních a léčebných účincích enzymů v čerstvých potravinách. Měli jsme domácí ovoce, které jsme chtěli uchovat dlouhodobě. Dnes již víme, že sušení při teplotě do 42°C je nejefektivnější způsob dlouhodobého uchovávání potravin při zachování enzymatického potenciálu. Enzymy uchovává i mražení potravin, to však stojí energii, neboť mrazící box vyžaduje pro dlouhodobé uchování potravin teplotu pod cca. -15°C. Sušení, na rozdíl od mražení, umožňuje sbalit ovoce, mix na výlet jako svačinu. Podstatnou výhodou sušení domácích přebytků, či dalšího v přírodě dostupného ovoce, zeleniny a bylinek je výrazně méně chemických látek obažených v ovoci z domácí zahrádky než v běžném sortimentu supermarketu bez nálepkyBIO. Oba aspekty: nižší množství chemie a detoxikační potenciál RAW sušeného ovoce, popř. zdroj živin u zeleniny a sušených semínkových dobrot, pak přispívají k zajištění naší chemické rovnováhy a aktivace samoléčebného a regeneračního potenciálu. Dalšími možnostmi, jak douhodobě uchovávat potraviny jsou rychlosušení při teplotě nad 42°C, zavařování a uzení popř. fritování, kdy dochází k vysokoteplotní úpravě a enzymy jsou znehodnodnoceny. Takto uchované potraviny nevedou k detoxikaci, ba právě naopak.
Co sušit
Pro zachování enzymatické kvality se dobře se suší jablka, jahody, hrušky, banány, meruňky, višně, třešně a švestky. Naopak obtížně se na RAW teplotu suší bobulovité a vodnaté ovoce jako maliny, borůvky, rybíz, ostružiny a melouny. Délka sušení je u vodnatého ovoce od třech dnů do týdne. Dále ještě sušíme bylinky a dají se sušit houby. Američtí indiání sušili maso. Dokud jsme jej jedli, měli jsme v USA oblíbené Beef jerky. Doba sušení se může zdát dlouhá, pro zachování výživové hodnoty nám zato stojí.
Teplota při sušení a její vztah k léčení
Teplota je důležitá, neboť vysoká teplota degraduje potraviny na zdroj energie a komplikuje jejich zažívání. Potrava již nevede k detoxikaci a naopak tělo spotřebovává mnohem více energie na její zpracování a vytváří odpadní látky, které se mohou v těle ukládat. Častým uložištěm odpadních látek jsou naše tukové rezervy. Potrava ohřátá na více než 42°C není RAW a již není lékem pro vaše tělo. Nemá uzdravovací potenciál, který je pro nás důležitý, pokud chceme udržovat naše tělíčka fit a nebo se vyléčit z infektů či chronických nemocí.
Jak sušit
Jak teda vlastně sušit. Přirozený způsob sušení je ve stínu, v suchu a v dobře větraných prostorech. Pamatuji si, že jsme kdysi sušili bylinky, jako černý bez a diviznu, na tácech vyložených papírem. Měli jsme to v domě po prarodičích na podlaze a květy se tam měly čas vysušit. Doma takhle bylinky také občas i dnes sušíme. U bylinek to jde, protože obsahují málo vody. Výhodou přirozeného sušení je teplota do 42°C.
Dále jsme sušívali v troubě. Rizikem tohoto sušení je vysoká teplota ničící enzymy a možnost spálit cennou potravu. Niki by mohla o vůni spálených křížal (sušených jablek) pohovořit :o), neboť se jim to doma kdysi při sušení v plynové troubě stávalo poměrně často. No a také se dá sušit v sušičce bez regulace teploty. Toto sušení rovněž degraduje potraviny, ale zůstává bonus možnost použít výsledek jako svačinu na výlet, do práce, školy či na služební cestu. Dále je zde výhoda nižší chemické zátěže při využití domácích přebytků. Nižší chemické zátěž je samozřejmě i u dalších způsobů úpravy potravin z čistých zdrojů, byť s vyšší teplotou.
Hodnocení sušičky Tribest Sedona P9000
Po roce vitariánství jsme si v roce 2015 pořídili sušičku Tribest Sedona P9000 se kterou jsme po několikaletém provozu spokojeni. Konstrukce sušičky je sice plastová a i tak poměrně robustní. Původ sušičky není překvapivě v Číně. Sušička je korejský výrobek, což je pro nás plus, protože nechceme podporovat produkci v Číně.
Jakožto vitariáni si s manželkou obzvlášť užíváme elektronickou regulaci teploty umožňující sušit při teplotě do 42°C. Je pro nás důležité ve stravě uchovat enzymy, které se vyšší teplotou ničí. Nastavení teploty a obecně ovládání je velmi pohodlné a jednoduché. Taky jsme zjistili, že je opravdu rozdíl mezi semínkovými sušenkami ze sušičky bez vhodné regulace teploty a sušičkou s regulací. Dále nás zaujalo, že i když sušíme věci s česnekem, tak při teplotě sušení do 42°C není čerstvý česnek v hotovém výrobku výrazně cítit. Při sušení je naopak cítit poměrně významně.
Cena naší sušičky je v porovnání se startovními sušičkami s RAW teplotou do 42°C vyšší. Viz např. nabídka sušičky Concept SO2020 RAW FOOD za cca. 2000 Kč Nevýhodou levnějších typů je jejich kruhový tvar s otvorem uprostřed. Záleží však na tom, co chcete sušit a jakou kvalitu, popř. životnost, očekáváte. Obdélníkový tvar naší sušičky umožňuje rychle na tácy roztírat těsto semínkových chlebíků a sušenek. Dále umožňuje sušit i kruhové placky, které jsme v naší původní sušičce se středním otvorem dělat nemohli. Celkově jsme zatím se sušičkou velmi spokojeni, a uvidíme jak dlouho bude fungovat.
Vlastní zkušenost máme ještě se sušičkou ABC Dorrer, která funguje už téměř dvacet let, a kdyby měla regulaci teploty na 42°C, tak neměníme.