Růžový předkrm
4.8.2019
Minulý týden si Vikča dala růžový předkrm. Mlsala na sladkých okvětních lístcích z růžového keře u babičky na zahrádce. Vybírala si mladé vnitřní lístky. Ty jsou nejsladší. Na možnost jíst květy nás opětovně upozornila kniha Stanislava Skříčky OPRAWME SE, kde je popsána velmi účinná detoxikace stravou. Vikča pak přidala mrkvičku a okurku z babiččné zahrádky. No a na závěr si dala žitnou placku.
U detoxikace stravou jsou důležité kombinace stravy, takže mrkev, okurky a okvětní lístky jdou k žitné placce. Jedná se o kombinaci zeleniny a sacharidů. Zde už nelze přidat ořechy nebo semínka. Pečivo (sacharidy) v kombinaci s oříšky (bílkovinami) zahleňují. No a vzhledem k tomu, že Viki neměla projevy lupénky narozdíl od Elky, tak si může dovolit občas párkrát týdně pečivo. Byť dneska už Niki dominantně peče domácí žitný chleba a v obchodě kupujeme jen BIO žitnou placku z Lídlu.
Bio potraviny?
Hodně lidí se pozastavuje nad tím proč jíst BIO, a že to je jen předražená zelenina. Oblíbená hláška je taky, že normální zemědělec používá chemii přes den a BIO zemědělec v noci. Je pravděpodobné, že se jako v každé oblasti lidské činnosti i mezi zemědělci našli vykutální jednici, kteří se vzhledem ke své ziskuchtivostí nechovali poctivě. My věříme tomu, že se většina z nich chová poctivě a především máme vlastní zkušenost. Máme ověřeno, že BIO ovoce a zelenina mají plnější chuť, a tedy i více živin pro naše tělíčka. Taky máme zkušenost, že pokud se jí běžná strava založena na používání dochucovadel a koření, tak rozdíl v chuti není poznat. Chuťové pohárky jsou nastaveny na rozlišování dochucovadel, a proto přirozenou chuť potravin nedokáží vnímat. V takovém případě může vznikat názor, že je jedno jestli je potrava BIO nebo není. Navíc máme zkušenost s Ničiníným posledním těhotenstvím. Ženy bývají v těhotenství mnohem citlivější - chrání plod v těle. Niki tehdy zjistila, že BIO zeleninu jíst může a chutná ji, zatímco k "standardní" hypermarketové zelenině měla odpor. Máme proto rádi zahrádkovou domácí produkci a čím dál více kupujeme BIO.
Je syrová strava fádní?
No a protože chceme žít spokojený život plný vitality a energie a nechceme trpět, tak je detoxikace jedním ze zásadních stavebních kamenů léčení u všech nemocí, a tedy hlavně u nemocí chronických jako jsou alergie, ekzémy a lupénka. Přejít na úplně jinou stravu však může vyvolávat strach a nejistotu jestli to opravdu funguje a pak jestli to dokážu i já. Odpověď na tuto otázku můžeme nabídnout v Elenčině příběhu Jak grepy zachránily Elce kůži na dovolené a nebo v připravovaném ebooku Bez lupénky a exémů.
Dále se nás občas známí ptají jestli zelenino-ovocno-ořechová strava není fádní. Po čtyřech letech můžeme říct, že není. Nyní vnímáme tolik nových chutí, které jsme předtím nevnímali. Už nejsme závislí na chuti soli, cukru, kečupu a hořčice. Pestrost si tvoříme v závislosti na nabídce. A zde se vracím k úvodu, kdy si Vikča si pestrost doplnila o okvětní lístky z keře růže.
Petr Konečný
Jsem docent na univerzitě. S nasazením vědce systematicky a vytrvale přes 20 let hledám a ověřuji způsoby, jak regenerovat tělíčko. Už 9 let nemám projevy lupénky a nepoužívám kortikoidy, 4 roky se doma stravujeme kombinací raw dělené stravy a makrobiotiky podpořené o čerstvé šťávy. Miluji předávání zkušeností, a tak mě naplňuje podpora lidí na cestě k uzdravování chronických tzv. nevyléčitelných" nemocí jako je lupénka.Prostě toužím pomáhat budovat zdravá těla a zdravé vztahy pro zdravé duše.
Více o Petrově příběhu najdete tady >>
Formální vzdělání a akademické působení
- 1997-nyní: Vysoká škola báňská - Technická universita Ostrava, Fakulta stavební (Ing.:2002, Ph.D.:2007, doc.: 2015),
- 2021-2022: University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Polsko (hostující profesor),
- 2018-2019: Silesian University of Technology, Gliwice, Polsko (hostující profesor),
- 2013-2014: Oklahoma state university, Stillwater, Oklahoma, USA (Fulbrightovo stipendium, s rodinou)
- 2005-2006: Pennsylvania state university, State College, Pennsylvania, USA (sám).